GroenDrimmelen en de begroting 2004


Afgelopen weken is er in de gemeenteraad weer volop gediscussieeerd over de begroting van 2004. Om de begroting sluitend te krijgen heeft het college een aantal bezuinigingen voorgesteld. Tot zo ver weinig nieuws zult u denken.
Wat opvalt is dat die bezuiningen hoofdzakelijk de zwakkeren treffen. Er wordt bezuiningd op de WVG, jeugd- en jongerenwerk, vluchtelingenwerk en kinderopvang. Ook de Stichting Welzijn Ouderen mag duit in het zakje doen. Er wordt wel op andere zaken bezuiningd, maar zeer mondjesmaat.

Natuurlijk is het goed om regelmating te kijken of subsidies nog wel nodig zijn en het geld ook goed wordt besteed. Voor veel de meeste bezuiningingen is dat ook de methode die dit college gebruikt. Op het gebied van Welzijn lijkt het er echter meer op dat de botte bijl wordt gehanteerd: 10% van de subsidie eraf en zoek maar uit hoe je je redt. In een aantal gevallen zal dat best lukken, maar hiermee breng je te hoe dan ook schade toe aan de sociale structuur. Vooral in de kleinere kernen zal dat zijn tol eisen en dan vooral bij diegenen die het hardst ondersteuning nodig hebben.

Gelukkig komen meer partijen in de gemeenteraad tot dit inzicht. De WVG bezuiningingen lijken deels te worden teruggedraaid, maar dat is voorlopig het enige lichtpuntje.


 

Voor alternatieven, zoals het invoeren van toeristenbelasting, is dit college met VVD en CAB allergisch. Ook het verder verhogen van de OZB is weining populair. Toch valt daar nog wat te halen, want ondanks de fikse verhoging van vorig jaar (+35%) ligt het niveau in Drimmelen nog steeds onder het landelijk gemiddelde. Zijn dit soort oplossingen niet beter dan het botweg snijden in voorzieningen die veel mensen hard nodig hebben?


 

Marcel Verlinde

GroenDrimmelen

 

Naam

Contactgegevens

Adresregel 1
Adresregel 2
Adresregel 3

Achtergrond

Achtergrondverhaal