Geef alle supermarkten de kans op zondag open te zijn!

Winkelsluitingswet levert alleen maar problemen op

Afgelopen week vond de loting plaats waarmee zou worden bepaald welke supermarkt in 2011 op zondagmiddag de deuren mocht openen. Al voordat deze loting plaatsvond leverde één en ander volop discussie op. Discussie met de geïnteresseerde exploitanten, maar ook discussie met de consument. Van Groen Drimmelen (VP/D66) had deze discussie niet plaats hoeven vinden. Hiermee had iedere inwoner bij de supermarkt van zijn of haar voorkeur op zondag ook boodschappen kunnen doen.

De oorzaak van deze discussie zit in het gedrocht dat winkelsluitingswet heet. In deze wet is bepaald dat een gemeente die geen toeristische trekpleister is of heeft slechts een beperkt aantal zondagen een koopzondag mogen hebben. Verder staat er in deze wet dat in deze gemeenten per 15.000 inwoners maar één supermarkt op zondag zijn deuren mag openen. In de gemeente Drimmelen met haar 27.000 inwoners mag er dus één supermarkt zijn deuren op zondag openen. Dit jaar mocht één

van de winkeliers in onze gemeente hiermee experimenteren. Het resultaat een doorslaand succes voor de winkelier. De andere kant van de medaille was een terugloop aan omzet bij de collega-supermarkten in de directe omgeving. Logisch, want mensen gaan niet meer consumeren, maar doen dat op andere momenten. 

Komend jaar mogen de inwoners van Lage Zwaluwe de boodschappen op zondag in hun eigen dorp doen. Voor deze inwoners is dat erg prettig. De inwoners uit Made zullen er aan moeten wennen dat ze vanaf 1 januari a.s. niet langer op zondag in het eigen dorp terecht kunnen. Het succes van de openstelling van een supermarkt op zondag verrast Groen Drimmelen (VP/D66) niet. Een poll die eerder dit jaar door de partij op haar website werd gehouden wees al uit dat ruim 88 % van de reacties van mening was dat alle supermarkten op zondag gewoon open moesten kunnen zijn.

In overleg met de supermarkten werd door de gemeente besloten dat er jaarlijks een loting zou plaatsvinden tussen de geïnteresseerde supermarkten. Verder vindt de komende periode onderzoek plaats of de gemeente in aanmerking kan komen voor de toeristische bepaling, waardoor de beperking van één supermarkt er 15.000 inwoners buiten werking kan worden geplaatst. Zolang dat niet het geval is, blijven we dus met het gedrocht van de huidige regeling zitten. 

Als het aan Groen Drimmelen (VP/D66) had gelegen was dit alles niet nodig geweest. Een Winkelsluitingswet anno 2011 zou het ook winkeliers in de dorpen mogelijk moeten maken zelf een keuze te maken om op zondag hun deuren wel of niet te open te stellen? Het huidige kabinet gaat er blijkbaar van uit dat men de SGP wel eens nodig heeft om een meerderheid te halen en dus blijft de bestaande regeling helaas van kracht.

 

Naam

Contactgegevens

Adresregel 1
Adresregel 2
Adresregel 3

Achtergrond

Achtergrondverhaal